Burger Partij Amersfoort ( BPA )

Burger Partij Amersfoort ( BPA )

Fractie

College van B&W der Gemeente Amersfoort

T.a.v. de Burgemeester, mevrouw A. van Vliet-Kuiper

Amersfoort, 8 juni 2004.

 

Geachte mevrouw van Vliet-Kuiper,

 

Op grond van artikel 37 reglement van orde voor de raad, wil de Burger Partij Amersfoort

( BPA ) graag de volgende vragen aan het college van B&W stellen.

Inleiding.

Het actualiseren van de bestemmingsplannen in de gemeente Amersfoort zou op tijd gebeuren omdat je anders als burger in vervelende procedures terecht kunt komen….

Zou het college zo vriendelijk willen zijn om de BPA in te lichten waarom het bestemmingsplan Centraal Stadsgebied Zuid, daterend van 20 februari 1990, praktisch 15 jaar later, nog niet geactualiseerd is ?

De reden waarom de BPA dit vraagt is dat in het huidige bestemmingsplan de beschermde stadsgezichten niet zijn opgenomen en dat Burgers nu een procedure in moet om een door het College verleende bouwvergunning met alle ter dienste staande middelen te gaan stoppen.


Deze procedure ( en wederom ook deze BPA vragen ) zouden niet nodig zijn geweest indien het College zich van haar (wettelijke) taak had gekweten en:

  1. zowel beschermde stadsgezichten in het bestemmingsplan zou hebben opgenomen als
  2. de bestemmingsplannen eens in de tien jaar zou hebben geactualiseerd.

De BPA heeft aan u de volgende vragen:

  1. Is het college op de hoogte van bovenstaande situatie ?
  2. Zo ja, wat is daarover uw mening ?
  3. Wat gaat het college aan deze ongewenste situatie doen ?
  4. Wilt het college uitleggen vertellen waarom het bestemmingsplan Centraal Stadsgebied Zuid, daterend van 20 februari 1990, nog niet is geactualiseerd ? Het is straks bijna 2005 !
  5. Hoe gaat het college de verwachte overlast voor de omwonenden regelen, c.q. oplossen of voorkomen ?
  6. Wie is er, na de mening van het college, verantwoordelijk voor de extra financiële juridisch kosten die individuele Burgers voor relevante procedures moeten maken ?
  7. Wil het college ons een overzicht geven van al de andere bestemmingsplannen, hun ingangsdatum en de einddatum van hun huidige geldigheid ?

In afwachting van uw spoedige schriftelijke beantwoording,

 

Namens de Burger Partij Amersfoort ( BPA ),

Hans van Wegen.

________________________________________________________________________

ANTWOORD van burgemeester en wethouders

________________________________________________________________________

  1. Ja. Het is ons bekend dat het Stadsvernieuwingsplan Centraal Stadsgebied dateert uit 1990 en daarmee ouder is dan 10 jaar.
  2. Op grond van artikel 33 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening moet een bestemmingsplan eenmaal in de tien jaar worden herzien (de verplichting daartoe berust ingevolge artikel 10 van die wet bij de gemeenteraad). Met u zijn wij van mening, dat een vernieuwing van het planologisch-juridische regime in het Centraal Stadsgezicht Zuid daarom ook gewenst is.
  3. Wij hebben inmiddels opdracht gegeven om een nieuw bestemmingsplan voor het desbetreffende gebied te maken. De voorbereidingen daarvoor zijn op dit moment ook getroffen. De noodzakelijke inventarisaties in het gebied zijn inmiddels verricht en een ruimtelijke visie voor het gebied Nederberg is in voorbereiding.
  4. Gezien de omvang van het project kunnen wij niet exact aangeven wanneer het bestemmingsplan gereed zal zijn. Wij gaan er vanuit, dat in ieder geval in 2005 een concept van een bestemmingsplan voor het gebied beschikbaar is.

  5. Hoewel op het niet nakomen van de wettelijke verplichting tot tijdige herziening van bestemmingsplannen geen sancties zijn gesteld, streven wij naar actuele bestemmingsplannen voor de hele stad. Helaas is dat niet altijd mogelijk. De daarvoor beschikbare middelen dwingen ons tot het maken van keuzes. Dat betekent dat sommige plannen langer gelden dan 10 jaar. In de praktijk van de afgelopen tientallen jaren blijkt overigens, dat vele gemeenten in Nederland, waaronder dus ook Amersfoort, niet aan de wettelijke opdracht tot tijdige herziening hebben kunnen voldoen.
  6. Voor plannen die weliswaar ouder zijn, maar nog steeds (redelijk) actueel, hoeft dat ook niet altijd een bezwaar te zijn. Dat is het uiteraard wel als het bestaande planologische regime niet of onvoldoende rekening houdt met bestaande kwaliteiten en waarden of te weinig sturing geeft aan veranderingen in een gebied. In die gevallen is een recent ruimtelijk kader van groot belang. Met name de noodzaak om het ruimtelijk beleid aan de huidige dynamiek in het gebied aan te passen, maakt een nieuw bestemmingsplan voor het Centraal Stadsgebied nodig.

  7. Van overlast voor burgers is ons niet gebleken. De veronderstelling dat rijks- of gemeentelijke stadsgezichten c.q. monumenten onbeschermd zijn als ze niet in een actueel bestemmingsplan zijn opgenomen (en burgers daarom procedures moeten volgen) is niet juist. Ook indien een bestemmingsplan ouder is dan 10 jaar is door middel van voorschriften in de Monumentenwet en/of de gemeentelijke Monumentenverordening gewaarborgd, dat bij het bouwen of verbouwen de desbetreffende monumentale kwaliteiten worden gerespecteerd.
  8. De kosten die voortvloeien uit het in behandeling nemen van een aanvraag c.q. het volgen van een bijzondere planologische procedure zijn voor rekening van de aanvrager van de vergunning. Dat is geregeld in de door de gemeenteraad vastgestelde Legesverordening. Kosten voor het volgen van bezwarenprocedures zijn voor rekening van de reclamant. Dit laatste is een keuze van de wetgever, die in de Algemene wet bestuursrecht is gemaakt.
  9. Dat overzicht is hierbij gevoegd. Voor de goede orde willen wij u nog op het volgende wijzen.
    1. plannen ouder dan 10 jaar verliezen niet hun geldigheid;
    2. het bijgaande overzicht bevat weliswaar nog een aantal "oudere" plannen, maar die hebben veelal betrekking op relatief geringe gebiedsdelen (meestal omdat de grote delen al zijn opgenomen in de nieuwe plannen). Juist door middel van een inhaalactie (project "Goed bij") is de laatste jaren een groot aantal plannen voor grote gebieden in Amersfoort herzien. Dat project loopt nog steeds.